Banaan-amandelwafeltjes

Wat je nodig heb (20 wafeltjes):

- 4 eieren
- 1,5 banaan
- 50 g stevia kristalkorrel
- 50 g rietsuiker
- 100 g amandelmeel
- 100 g (volkoren)patisseriebloem
- 25 g vanillepuddingpoeder
- 50 g zonnebloemolie 

 

Hoe je het maakt:

- Prak de bananen fijn.
- Voeg eieren, suiker, stevia en olie toe en roer glad.
- Meng het amandelmeel eronder.
- Zeef de bloem en de vanillebloem en roer onder het beslag.
- Bak de wafeltjes in een goed ingevet wafelijzer, zorg ervoor dat je ijzer goed heet is zodat de wafeltjes niet aan het ijzer plakken.

 

Heerlijk als tussendoortje of met yoghurt en wat bosbessen als ontbijt!

 

Muffins met blauwe bessen

Wat je nodig hebt:

- 2 eieren
- 1 banaan
- 150 g zusto (suikervervanger)
- enkele druppels vanille-extract
- 150 g philadelphia light OF protein
- 50 g plantaardige margarine of olie
- 200 g speltmeel
- 1 el bakpoeder (gezeefd)
- 2 handjes gewassen bosbessen

 

Hoe je het maakt:

- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Klop de margarine zacht.
- Prak de banaan.
- Voeg de eieren, banaan, zusto, vanille-extract en philadelphia toe, roer tot één geheel.
- Voeg het speltmeel en bakpoeder toe, roer goed om.
- Spatel de bosbessen eronder, verdeel over 12 muffinvormpjes en plaats 20 min. in de oven.


Heerlijk als gezond 10-uurtje of 4-uurtje! 

Healthy Speculaas

Zoals beloofd, de healthy speculaas uit het sinterklaasontbijt! :)

 

Wat je nodig hebt:

- 250 g roggebloem
- 70 g rietsuiker
- 35 g stevia kristalkorrel
- 125 g margarine (plantaardige)
- snuifje zout
- 1,5 kl. speculaaskruiden
- 25 g karnemelk

 

Hoe je het maakt:

- Meng de roggebloem met suiker, stevia, snuifje zout en speculaaskruiden.
- Voeg de karnemelk toe, de margarine in stukjes en kneed met beiden handen tot een soepel deeg.
- Wikkel in vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast.
- Bebloem je speculaasvorm, druk het deeg stevig in de vorm en snij het overtollige weg met een fijne metaaldraad.
- Draai de plank om en klop met je handpalmen de speculaas eruit.
- Leg de vormpjes mooi op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak gedurende 15 min. af op 170°C.
- Laat afkoelen.

Heerlijk in de ochtend met een lekkere kop koffie!

Strawberry-raspberry muffins

Op basis van de confituur en granola uit de webshop!

Wat je nodig hebt (12 stuks):
- 80 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 50 g rietsuiker
- 25 g stevia kristalkorrel
- 100 g boekweitmeel
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 4 el sojayoghurt
- 4 el elke´s confituur
- 4 el elke´s granola

Hoe je het maakt:
- Verwarm je oven op 160°C.
- Klopt de eieren op met suiker en stevia.
- Voeg zonnebloemolie toe en roer.
- Zeef er het boekweitmeel en bakmeel bij, roer glad.
- Voeg de confituur en yoghurt toe en meng goed.
- Vul de muffinvormpjes met 3/4 beslag, werk af met wat granola en plaats in de oven voor 15 à 20 min.
- Laat afkoelen, heerlijk met yoghurttopping als ontbijt!

Appel-amandelcakejes

 

Simpel, maar heerlijk en zo sappig... 

 

Wat je nodig hebt (24 stuks):

- 1 appel

- 2 eieren 

- 50 g rietsuiker

- 50 g stevia kristalkorrel

- 80 g plantaardige boter of olie

- 80 g amandelmeel

- 80 ml amandelmelk

- 170 g speltmeel

- 2 el bakpoeder

- kaneel

- amandelschilfers

 

Hoe je het maakt:

- Verwarm de oven voor op 170°C.

- Splits de eieren en klop het eiwit op, laat aan de kant staan.

- Voeg rietsuiker, stevia, amandelmelk en boter/olie toe aan de eigelen en roer glad.

- Voeg het amandelmeel, speltmeel en bakpoeder (gezeefd) toe en meng.

- Voeg het eiwit er voorzichtig aan toe.

- Snij de appel in fijne blokjes en voeg toe aan het beslag.

- Kruid af met kaneel naar gelang smaak en roer nog eens goed.

- Doe het beslag in cakevormpjes, werk af met enkele amandelschilfers en zet 15 tot 20 min. in een voorverwarmde oven.

- Ideaal voor bij de koffie!

Aardbei-havermoutcakes

 

Hier zoals beloofd het receptje van de aardbei-havermoutcakes die afgelopen weken in de healthy ontbijtmandjes zaten! Enjoy!

 

Wat je nodig hebt (12 stuks) :
- 150 g aardbeien
- 100 g zelfrijzende bloem
- 100 g havermout
- 1 tl bakpoeder
- snuifje zout
- 1/2 dl magere melk
- enkele druppels vanille-extract
- 80 ml zonnebloemolie
- 80 g rietsuiker
- 50 g stevia kristalkorrel
- 2 eieren
- aardbeien voor te garneren
- slagschuim (Dr. Oetker) + enkele aardbeien

Hoe je het maakt:
- Varwarm de oven voor op 160°C.
- Klop het eiwit op en laat staan.
- Klop de eigelen op samen met de rietsuiker/stevia.
- Voeg de zonnebloemolie hieraan toe en meng goed.
- Voeg alle overige ingrediënten toe (behalve slagschuim en aardbeien om te garneren) en mix alles goed met een soepmixer.
- Schep er voorzichtig het eiwit onder en doe alles in papieren cupcakevormpjes.
- Bak gedurende 22 min. af in de oven.
- Laat ze afkoelen, klop de slagschuim op en voeg hieraan enkele geplette aardbeien toe en garneer de cupcakes.
- Smakelijk!

 

Lactosevrije cheesecake met rood fruit

 

Ben jij lactose-intolerant en denk jij ook steeds als er iemand een héérlijk cheesecake gemaakt heeft 'oh née, dit kan ik echt niet eten!' Dan is hier de oplossing!

 

Wat je nodig hebt:
- 200 g volkoren koekjes (lactosevrij)
- 50 g gesmolten sojaboter
- 500 g alpro soja vanille
- 50 g rietsuiker
- 20 g stevia kristalkorrel
- 50 ml zonnebloemolie
- 3 eieren
- 250 ml sojadrank
- 20 g vanillepoeder
- 50 g maïszetmeel
- 50 g havermout - 250 g rode vruchten
- 2 el ahornsiroop
- Rood fruit voor afwerking

 

Hoe je het maakt:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Verkruimel de koekjes en meng ze met de gesmolten sojaboter.
- Bekleed een springvorm met bakpapier, vet de zijkanten in en verdeel de koekjescrumble over de bodem. Zet even weg in de frigo.
- Splits de eieren, klop het eiwit op en klop vervolgen het eigeel op met de suiker en stevia kristalkorrel.
- Voeg bij de eigelen de zonnebloemolie en alpro soja vanille toe, roer goed.
- Voeg vervolgens het maïszetmeel en havermout toe en mix met een soepmixer.
- Neem een steelpan en warm hierin de sojadrank op.
- Breek de vanillebloem in een beetje koude sojadrank en voeg dit mengsel toe van zodra de sojadrank kookt, roer goed!
- Giet deze sojapudding bij het mengsel en roer meteen goed.
- Voeg de eiwitten voorzichtig toe aan het mengsel.
- Neem opnieuw een steelpan en warm 250 g rood fruit op met de ahornsiroop tot je een coulis bekomt.
- Giet deze coulis bij het volledige mengsel en roer kort.
- Giet nu het volledige mengsel in de springvorm en bak af gedurende 50 min.
- Laat afkoelen en zet daarna een nacht in de koelkast.
- Werk de volgende dag af met rood fruit naar keuze.
- Heerlijk op een mooie zomerse dag!

 

Chocolate chip cookies

 

Wie houdt er nu niet van chocolate chip cookies?! Inderdaad! Daarom probeerde ik een gezonde versie van deze heerlijke koekjes te maken zonder dat deze minder goed zijn van smaak uiteraard, en dat is aardig gelukt! 

 

Wat je nodig hebt:
- 225 g roggebloem
- 1 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- 90 g rietsuiker of 45 g stevia kristalkorrel 
- 4 el ahornsiroop
- 100 g pure chocoladedruppels (bakvast)
- 1 ei
- 50 g plantaardige margarine of olie (type planta)
- 50 g pindakaas

Hoe je het maakt:
- klop de margarine, pindakaas, suiker of stevia, ahornsiroop en vanilla-extract op tot een romige massa.

- Voeg het ei toe en roer glad.

- Voeg de roggebloem, zout en het bakpoeder toe en meng.

- Voeg de chocoladedruppels toe en meng ze er goed onder.

- Kneed mooie ronde koekjes van het deeg en leg op een bakpapier op een bakplaat.

- Bak af op 190°C gedurende 8 à 10 min.

- Laat volledig afkoelen op een rooster.

- Bewaar in een leuke koekendoos. 

 

Tip: De koekjes voelen zacht aan als ze uit de oven komen en worden pas hard door af te koelen.

 

Chia-citroencake

 

Vandaag maakte ik chia-citroencake met een héél klein laagje witte chocolade (omdat het zondag is en er voor mij dan eens iets extra kan én omdat ik de 80% gezond, 20% ongezond regel hanteer! Anders hou je het nooit vol)

 

Wat je nodig hebt:
- 100 g plantaardige olie
- 50 ml (amandel) melk
- 3 eieren
- 50 g rietsuiker
- 50 g pure via steviakristalkorrel
- 300 g zelfrijzende bloem
- 80 ml citroensap (2 à 3 citroenen)
- 50 g chiazaad
- 50 g witte chocolade 

Hoe je het maakt:
- Mix de olie samen met de suiker, de stevia en de eigelen tot een gladde massa.

- Schenk de melk en het citroensap erbij.

- Zeef de bloem bij het beslag, voeg het chiazaad eraan toe en roer goed om.

- klopt de eiwitten op en spatel ze voorzichtig onder het beslag.

- Giet het beslag in een ingevette (tulband) cakevorm.

- Bak gedurende ongeveer 35 à 40 min. in een voorverwarmde oven van 175°C.

- Prik met een satéprikker in de cake voor de gaarheid te controleren.

- Laat de cake afkoelen op een rooster.

- Smelt ondertussen op een laag vuurtje de witte chocolade, giet over de afgekoelde cake en zet 30 min. in de koelkast.

- Werk eventueel af met wat rood fruit en laat het vooral smaken!! 

 

 

Healthy skyrcake met frambozen 

 

Vandaag had ik het idee om skyr te gaan gebruiken in een cake. Er bestaan zoveel heerlijke cakes met yoghurt, dus waarom niet eentje met skyr? Omdat ik graag frambozen eet heb ik ervoor gekozen om deze eraan toe te voegen. Verdere informatie over al het goede van skyr kan je vinden onder mijn pagina 'producten'.

 

Wat je nodig hebt:

- 100 ml plantaardige olie (bv. maïsolie)
- 75 g skyr
- 200 g speltmeel
- 1 tl bakpoeder
- 3 eieren
- 50 g rietsuiker
- 3 el honing
- 100 g diepvriesframbozen

Hoe je het maakt:
- Verwarm je oven voor op 175°C.

- Klop de suiker samen met de eieren op tot een schuimige massa.

- Voeg de olie, de skyr en 2 el honing toe en roer goed tot je een gladde massa bekomt.

- Voeg het gezeefde bakpoeder en het speltmeel toe en roer goed om.

- Verwarm de frambozen met 1 el honing in een steelpannetje op een matig vuur gedurende enkele minuten tot je een compote bekomt.     Blijf goed roeren.

- Giet de de compote bij het beslag, roer om en giet alles in een ingevette cakevorm.

- Bak af in een voorverwarmde oven gedurende 35 à 40 minuten. 

- Haal uit de oven, laat even afkoelen en ontvorm.

- Smakelijk! 

 

 

Carrot muffins

 

In deze sombere tijden van corona vul ik graag mijn dagen met het uitproberen van nieuwe gebakjes. Gisteren kwam deze uit de bus! Een luchtig en sappig cakeje met wortelen en boekweitmeel.

 

Wat je nodig hebt:
- 50 g rietsuiker
- 25 g stevia (pure via kristalkorrel)
- 2 eieren 
- 100 ml zonnebloemolie
- 80 g yoghurt
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g boekweitmeel
- 2 tl bakpoeder
- snuifje zout
- 1 tl kaneel
- 150 g geraspte wortel

 

Hoe je het maakt:

- Verwarm je oven voor op 170°C.

- Klop de suiker samen met de eieren op tot een schuimige massa.

- Voeg de olie en de yoghurt toe, roer goed tot je een gladde massa bekomt.

- Zeef het bakmeel, boekweitmeel en bakpoeder en voeg toe aan de gladde massa, roer goed om.

- Kruid af met kaneel en zout.

- Voeg de geraspte wortelen toe en mix alles nog eens goed in de blender of met een soepmixer.

- Vul ongeveer 12 muffinvormpjes af met 2 el beslag. 

- Bak de muffins gedurende 20 à 25 min. in de oven.

- Prik met een satéstokje in een muffin om te zien of ze gaar zijn, haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

- Bewaar de muffins in een koekendoos.

- Heerlijk als ontbijt met een beetje yoghurt!

 

 

Aardbei-kokostaartjes

 

Wat je nodig hebt (2 taartjes):

Room:
- 160 ml kokosmelk 
- 1 ei
- 2 el kokosbloemsuiker
- Enkele druppels vanille-extract
- 10 g maïzena

Kruimeldeeg:
- 50 g kokosmeel
- 50 g volkorentarwemeel
- 2 el kokosbloemsuiker
- 1 ei
- 2 el kokosolie

Afwerking:
- ½ bakje aardbeien
- Kokosschilfers.

 

Hoe je het maakt:

Room:
- Klop het ei samen met de kokosbloemsuiker op tot je een schuimige massa bekomt.

- Zeef de maïzena hieronder.

- Laat de kokosmelk koken met vanille-extract in een steelpan.

- Giet de kokende melk op het eimengsel en roer goed.

- Giet de volledige massa terug in de steelpan en laat op een rustig vuurtje al roerend indikken tot de gewenste massa.

- Giet de massa in een kom en bedek meteen met vershoudfolie, laat zo afkoelen in de frigo

Kruimeldeeg:
- Verwarm de oven voor op 180°C.

- Meng alle ingrediënten tot een deegbal (let erop dat deze niet kleeft, eventueel nog wat meel toevoegen).

- Rol de deegbal uit met een deegrol op een bebloemd oppervlak.

- Vet de taartvormpjes in met boter en bekleed deze met het deeg.

- Bak af gedurende 15 à 20 min.

- Ontvorm en laat afkoelen.

 

Afwerking:
- Vul de afgekoelde taartbodems met de kokosroom.

- Beleg met gesneden aardbeien.

- Werk af met kokosschilfers.

- Laat een uur goed afkoelen in de frigo.

- Heerlijk op een warme zomerdag!

 

 

 

Meer receptjes vind je hier binnenkort.